Спасовски на средба со црногорската заедница: Не постојат големи и мали заедници, сите се дел од концептот „Еднакво општество за сите“

Премиерот Оливер Спасовски, придружуван од заменик-министерот за политички систем и односи меѓу заедниците, Неџад Мехмедовиќ се сретна со претставниците на црногорската заедница во земјава. Спасовски беше пречекан од претседателот на Заедницата, Борис Попивода, соопшти владината прес-служба.

На средбата, покрај останатите претставници на црногорската заедница, присуствуваше и амбасадорката на Република Црна Гора во нашата земја, Марија Петровиќ.

-Денеска сме тука да покажеме дека секоја заедница во нашата држава е од особена и подеднаква важност. Не постојат големи и мали заедници, како што не постојат големи и мали градови. Секој е важен. Црногорската заедница во С. Македонија е особено ценета и ја има целосната поддршка од Владата. Ние сме пријателски народи и нашите држави немаат отворени прашања, рече премиерот Спасовски.

Тој истакна дека оваа посета и средба е дел од концептот на Владата, со кој се покажува дека сите заедници се важни во градењето на општество со еднакви права за сите граѓани и се покажува дека европски вредности за почитување, солидарност и неправењето разлика меѓу луѓето од различни етнички заедници се имплементираат и е остварен концепт за живеење на сите граѓани.

На средбата од претседателот на Црногорската заедница, Попивода и присутните членови беше поздравен придонесот на Владата кон создавање на услови за учество на Заедницата во граѓанскиот концепт на државата и исполнување на нивните цели за напредок, како и негувањето на црногорските културни и духовни вредности, негувањето и развојот на црногорскиот јазик, книжевноста и фолклорните традиции.

На средбата, соговорниците искажаа очекувања за целосна интеграција на двете држави во Европската Унија, преку блиска и доследна соработка со меѓународните партнери и беше истакната поддршката за членството на С. Македонија во НАТО и потенцирана обединетоста на двете држави, С. Македонија и Црна Гора во напорите за создавање стабилен регион и остварување на заеднички перспективи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *