Македонските компании ќе може да учествуваат на второто издание на КОНЕКС 2020

Македонските компании ќе имаат можност да учествуваат на второто издание на претстојниот настан КОНЕКСТ 2020, индустриски состанок на Конфиндустрија Италија, што ќе се одржи на 27 и 28 февруари годинава во Милано, Италија, порача денеска амбасадорот на Италија, Карло Ромео, на одбележувањето на едногодишно работење на Италијанско-македонската стопанска комора.

На претстојниот настан, КОНЕКС 2020, амбасадорот Ромето истакна дека очекува голема заинтересираност на македонските фирми кои ќе имаат можност да се сретнат со голем број италијански, но и странски фирми.

Според него, многу е важно македонските компании да учествуваат на овој состанок затоа што ќе можат да разменат искуства и да развијат соработка со италијанските компании и со компаниите од Источна Еропа. Настанот, како што рече, е и можност за привлекување италијански инвестиции во земјава оти тоа е голема организација.

-КОНЕКСТ 2020 е еден убав и голем настан кој што се организира втор пат бидејќи минатата година имаше навистина голем успех. Овој настан е многу важен затоа што е единствен простор на кој што ќе се најдат многу излагачи, не само италијански, и разни компании од светот на финансиите, универзитетите, но ќе има простор и за сите други останати компании од другите земји, додаде Ромео.

Во Комората учествуваат околу 150 илјади компании од различни сектори, а последниве десет години, како што истакна амбасадорот на Италија, присутни се и странски компании, во партнерство со Индустриската Комора.

На состанокот, како што појасни Ромео, исто така ќе има и наменски средби кои што главно ќе бидат фокусирани на четири интересни теми: интелигентна фабрика, паметни градови, одржливост на планетата и човекот во центарот на размени.

-Со оглед на тоа дека ова е национален настан, што го организира Индустриска комора, сепак сакаме да го истакнеме и меѓународниот карактер каде се поканети и македонските компании и сакаме се повеќе да го акцентираме овој меѓународен карактер на настанот. Јас навистина посакувам поголемо присуство, бидејќи тоа е можност за македонските компании да се сретнат и со италијанските компании со различни димензии, но и можност да се сретнат со странските компании од Источна Европа, Русија и други земји, додаде амбасадорот.

Летиција Пици на денешната промоција на КОНЕКСТ 2020 во Скопје напомена дека веќе десет години се присутни во Источна Европа, особено на Балканот, и појасни дека Комората брои 11 здруженија за Источна Европа меѓу кои се Македонија, Србија, Бугарија, Украина, Полска, Унгарија, Црна гора..

-Оваа година е второто издание на КОНЕКСТ и секако, самото издание има одредена мисла, одредена насока која што ќе ја води Индустриската комора. Она што го посочивме како особена предност беше добра соработка и одлична поврзаност меѓу компании кои што работат на различни продукти, додаде Летиција.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *