Крушево ќе добие 4,2 милона денари за реконструкција на полетуваиштето за параглајдерство на Мечкин Камен

Со 4,2 милиона денари, пари од државниот буџет, Крушево ќе го реконструира полетувалиштето за параглајдерство на Мечкин Камен и ќе изгради објект за следење на натпреварите, канцелариски простор за учесниците и други содржини. Ова доаѓа по владината одлука да го прифати барањето на Оштината за изградба на дел од инфраструктурата на полетувалиштето за параглајдерство.

Според владиното соопштение, прифатено е од државниот буџет да бидат одобрени 4,2 милиони денари за финансирање на проектот „Изградба на дел од инфраструктура во Центар за параглаjдинг во Крушево“.

За крушевскиот градоначалник Томе Христоски ова е одлична можност за обнова на она што е потреба за домашните и за светските параглајдеристи кои одржуваат првенства во Крушево поради одличните услови за параглајдерство и за змејарство.

-Крушево ќе добие нов реконструиран параглајдинг-центар на веќе постојното полетувалиште на Мечкин Камен и контролна кула за следење на натпреварите за параглајдерство и за змејарство за во 2021 година да бидеме подготвени за светското првенство во змејарство и за многу други меѓународни натпревари кои ќе следуваат, вели Христоски.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *