КСС: Платите во јавниот сектор да се усогласат со порастот на минималната плата

Конфедерацијата на слободни синдикати го поздравува зголемувањето на минималната плата,  но бара усогласување со платите во јавниот сектор.

Според синдикатот, мора да се изврши усогласување на платите во јавниот сектор со порастот  на минималната плата, бидејќи веќе сега има ситуации во кои е намалена разликата во платите што ја зимаат вработени на различни позиции во јавниот сектор. Со ваквото неусогласување, велат од Синдикатот, грубо се кршат колективните договори и им е нанесена штета на огромен број вработени во јавниот сектор.

-Во Законот за минимална плата, член 8, стои дека постојните колективни договори ќе се усогласат со овој закон најдоцна во рок од 6 месеци од стапувањето во сила на законот, рече претседателот на КСС, Благоја Ралповски на денешната прес-конференција.

Во дејноста детска заштита и образование има случаи кога вработени кои имаат различни бодови на плата земаат иста плата, бидејќи не е извршено усогласувањето на платите со зголемувањето на минималната плата.

– Ако Законот за минимална плата вели дека треба минималната плата да се усогласи со колективните договори, тоа мора да се направи.  Еднаш засекогаш мора да се изнајде начин оваа урамниловка да се надмине. Решението е да бидеме поврзани со порастот на минималната плата, истакна претседателот на СОНК Јаким Неделков. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *