Министерство за правда: Поништувањето на членот 11а нема да влијае на помилувањата

Министерството за правда денеска соопшти дека доколку Уставниот суд го укине или го поништи членот 11а од Законот за помилување, тоа нема да влијае на помилувањата, откако вчера собраниската Законодавно-правна комисија потврди дека тие се невалидни.

– Пред Уставниот суд е член 11а, а автентичното толкување е за членот 11. Ако Уставниот суд го укине или поништи 11а, тоа нема да има влијание на помилувањата, бидејќи вчера Собранието потврди дека тие се невалидни, односно дадени на непостоечки член, и се ништовни од моментот на давање, наведуваат од Министерството за правда во врска со одлуката на Уставниот суд и Извештајот на Законодавно-правната комисија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *