Оделот за физикална медицина и рехабилитација од кумановската болница преместен во реновирани простории

 Одделот за физикална медицина и рехабилитација од Oпштаta болница во Куманово доби нови реновирани простории и е сместен во просториите каде претходно беше сместена ортопедската амбуланта. Реновирањето, соопштија денеска надлежните од оваа јавна здравствена установа, е извршено со сопствени средства. Одделот за физикална терапија, претходно 18 години беше сместен во стара барака од 1965 година.

-Просторот е пренаменет откако се преселија хируршката и ортопедската амбуланта во новиот Ургентен хируршки центар. Употребени беа тековните материјални ресурси и човечки потенцијал. Средствата за реновирањето беа минимални. Екипата е одлична и посветена на работата и сега има добар простор за пружање на соодветна грижа на пациентитем изјави директорката на болницата, Снежана Захариева.

Одделот за физикална медицина и рехабилитација со години беше сместен во времен објект, барака со дотраена инфраструктура, покривот пропушташе вода, а условите за работа во тој објект, оценија надлежните од кумановската болница, беа субстандардни.

На одделот за физикална медицина и рехабилитација, информираше доктор Славчо Филиповски поминуваат сите возрасни категории граѓани, почнувајќи од новороденчиња, а секоја година се зголемува обемот на работа. Новите простории ќе придонесат за квалитетно пружање на здравствена нега.

– Деведесет и девет проценти од упатените пациенти ги сработуваме, воопшто не ги ни препраќаме да одат на повисоко ниво.Имаме од 6.000 до 7.000 специјалистички прегледи и контроли годишно. Оваа година досега изработени имаме 5.272 специјалистички прегледи од кои 4.544 се специјалистички, а 728 се контроли. Бројката ќе биде поголема. Досега имаме завршено 120.808 електро терапии тепарии, 4.217 масажи, 10.831 активни вежби, 513 пасивни вежби со помош на терапевт, 334 магнет и 3.283 ласер терапии. Магнетот и ласерот пациентите си ги плаќаат приватно не е на трошок на Фондот и тие средства остануваат за болницата. Ги покриваме пациентите од целиот регион, Крива Паланка, Кратово, Свети Николе, Виница, додаде Филиповски.

На дневно ниво во ординацијата поминуваат од 50 до 60 лица.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *