Македонското знаме на јарбол во Лондон пред самитот на НАТО

„Гордост! Знамето на нашата татковина кренато на јарбол во Лондон, во пресрет на самитот на НАТО. Заедно со останатите 29 членки. Вредеше!“, напиша на својот Фејсбук профил министерката за одбрана Радмила Шекеринска во пресрет на самитот на Алијансата што треба да се одржи на 3 и 4 декември во престолнината на Обединетото Кралство.

На самитот на НАТО во Лондон Северна Македонија ќе седне на иста маса со лидерите на земјите членки на Алијансата. Владината делегација ќе ја предводи премиерот Зоран Заев, а во нејзин состав ќе бидат и министерката Шекеринска и шефот на дипломатијата Никола Димитров.

Земјата ја дели само една ратификација од полноправното членство во НАТО, со оглед дека за десет месеци Протоколот за пристапување на нашата држава во НАТО е ратификуван од 28 од вкупно 29 членки. Во завршната декларација од Самитот предвидено е во посебен параграф да биде забележано дека земјата е добродојдена како 30 членка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *