Во Владата ќе биде одбележен Меѓународниот ден на лицата со попреченост

Националното одбележување на Меѓународниот ден на лицата со попреченост ќе биде одржано денеска во Владата на Република Северна Македонија.

Во рамки на настанот ќе се одржи и завршната конференција од проектот „Попреченоста е прашање на перцепција“, што го спроведуваат Институтот за медиуми и различности од Лондон, Македонскиот институт за медиуми и Националниот совет на инвалидски организации на Македонија. Проектот е финансиран од Европската Унија.

На одбележувањето на Меѓународниот ден на лицата со попреченост ќе обратат премиерот Зоран Заев, евроамбасадорот Самуел Жбогар, како и министрите за труд и социјална политика Мила Царовска, за здравство Венко Филипче и за образование и наука Арбер Адеми. Обраќања ќе имаат и претставници на Националниот совет на инвалидските организации и на Националното координативно тело за имплементација на Конвенцијата на ОН за правата на лицата со попреченост, кое е организатор на одбележувањето на Меѓународниот ден на лицата со попреченост.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *