Премиерот Заев лауреат на Меѓународната награда „Иса-бег Исхаковиќ“ за 2019 година

Премиерот Зоран Заев е овогодишен добитник на Меѓународната награда „Иса-бег Исхаковиќ“, што ќе му биде врачена на Свечена академија која ќе се одржи на 27 ноември во Народниот театар во Сараево, соопшти Комитетот за доделување на ова единствено државничко признание во Босна и Херцеговина.

– Господинот Зоран Заев не само што значително ги унапреди односите во регионот на Западен Балкан, туку покажа и силно политичко лидерство во контекст на порешително приближување на регионот кон Европската Унија и НАТО, се наведува во образложението на Комитетот за доделување на наградата.

Во текстот се посочува дека Комитетот на може да знае како ќе изгледа политичката биографија на премиерот Заев во текот на следната година, но неговите „напори, иницијативи и резултати во 2019 година несомнено ќе останат забележани како позитивни и ќе бидат историски ценети“.

Претседател на Комитетот за доделување на наградата „Иса-бег Исхаковиќ“ за 2019 година е потпретседателката на Академијата за науки и уметности на Босна и Херцеговина, Адила Пашалиќ-Кресо, а меѓу неговите членови се и академиците Мирјана Вуковиќ, Владимир Беус, Мирсада Хукиќ, Лидија Лицендер-Цвијетиќ, Марина Катниќ-Бакаршиќ, Абдулах Шарчевиќ, Дејан Милошевиќ, Бранислава Раѓеновиќ, Слободан Лога и Џевад Јузбашиќ.

Минатогодишен лауреат на оваа награда е поранешниот шеф на хрватската држава Иво Јосиповиќ, а меѓу добитниците во претходните години се и поранешниот австриски претседател Хајнц Фишер и актуелните претседатели на Словенија, Борут Пахор, на Турција, Реџеп Тајип Ердоган и на Хрватска, Колинда Грабар-Киртаровиќ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *