Заев: Добро е да се постигне консензус за промена на изборниот модел и да важи веднаш

Премиерот Зоран Заев денеска изјави дека е најдобро промената на изборниот модел во една изборна единица што ја иницираа помалите партии, а за која најави поддршка  и СДСМ, да се донесе со консензус од сите партии и таа да се применува веднаш за претстојните парламентарни избори. Сепак, според него, чекор напред ќе биде и да се постигне договор таквата промена да важи за следните избори.

– Изборно ветување на СДСМ е изборен модел со една изборна единица, сега на ред е Парламентот. Ако Парламентот преточи измени и дополнувања на Изборниот законик, сме ветиле на  јавноста дека сме за една изборна единица, и како СДСМ ќе гласаме. Сакам да го направиме тоа сите, убаво е да се дефинира со консензус, значи и ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ и другите партии да застанат зад тоа што ќе го договориме, рече Заев, одговарајќи на новинарски прашања на прес-конференцијата во Владата  на која беше промовирана платформата „Отворени финансии“.

Заев верува дека малите партии кои ги водат разговорите ќе направат се што е до нив да ги седнат на маса сите партии и тие да го кажат својот став, како што вели, барем на работни состаноци.

– Јас би бил задоволен ако можеме да почнеме веднаш со нов изборен модел. Тоа за мене е демократија. Една изборна единица значи дека најмногу губи СДСМ, па потоа губи ВМРО-ДПМНЕ, па ДУИ, барем според тоа како сме рангирани според резултатите на последните избори, но добива демократијата и помалите партии и се отстранува можноста за каков било авторитарен режим да во иднина да се случува Но, би бил на крајот задоволен  ако договориме и вградиме во Изборниот законик дури и имплементација на нешто и од следните избори, но важно е да направиме чекор. Најдобро е да стартува уште сега, рече Заев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *