Димче Арсовски: Ангеловска и Заев ќе ја задолжат Република Македонија за нови 65 до 67 милиони евра

Нина Ангеловска и Зоран Заев денеска повторно ќе ја задолжат Република Македонија за нови 65 до 67 милиони евра.

Четири месеци како е министер Нина Ангеловска, има пет задолжувања во вредност од над 270 милиони евра и ниту еден капитален проект кој што може да се види со голо око.

Психолошката граница од над 50% задолжување е одамна помината и граѓаните и државата секојдневно живеат во неизвесност.

Најкрупниот проект на новата министерка е враќањето на рамниот данок по примерот на ВМРО-ДПМНЕ.

Очигледно е дека државата се води недомаќински. Секое ново задолжување само ја покажува развратноста на Владата во делот на финансиите. Нема ниту еден капитален проект реализиран. Жалосно.

Реализацијата на капитални инвестиции и сумата на странски инвестиции директни влезени во Република Македонија во моментот се историски најниски.

Заклучно со септември капиталните инвестиции се 37.6%, значи 3 од 4 квартали не е постигнато ниту 40% од планираната реализацијата на капиталните инвестиции и тоа планирана со ребаланс на буџет.

Новиот Буџет кој го предвидуваат СДСМ, Заев и Нина Ангеловска ќе биде историски најголем, со историски најголема сума нето задолжувања идната година  каде што стотици милиони евра ќе се задолжи нето државата само во 2020 година.

Капиталните инвестиции повторно ќе бидат драстично пониски и од оваа година.

Економскиот тим на Владата потфрли.

Казната за ова потфрлање ќе ги стигне на 12 април на денот на изборите.

Потоа следи обнова на Македонија и реобнова на економски план во целата држава.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *