Заев се сретна со руската деловна делегација и членовите на Меѓувладината комисија

Освен досегашните области – енергетиката, транспортот и земјоделството, соработката со Руската федерација ќе се прошири и во други области, договориле членовите на Мешовитата меѓувладина комисија.

Ова го истакна премиерот Зоран Заев на средбата со руската деловна делегација, која учествуваше на денешниот бизнис форум во Скопје.

На средбата во Владата, делегацијата на Руската Федерација ја предводеше заменик министерот за индустрија и трговија на Руската Федерација Алексеј Груздев, придружуван од амбасадорот на РФ во нашата земја Сергеј Александрович Баздникин.

-Односите меѓу Република Северна Македонија и Руската Федерација се традиционално пријателски и нив ги карактеризира позитивен дух, но и одреден неискористен потенцијал, кој треба да биде одредница за тоа во кој правец би требало да се движат односите во економската соработка во иднина. Особено радува фактот дека во дијалогот во Меѓувладината комисија за трговско-економска и научно – техничка соработка од оваа година е внесена нова динамика. Тоа е добра основа за продлабочување на соработката, рече Заев на средбата.

Информира и дека во Меѓувладината комисија е договорно да се формираат посебни работни групи за конкретизирање на соработката.

Руската делегација истакна дека преку институциите на Руската Федерација ќе се охрабрат иницијативите за унапредување на деловното партнерство.

На средбата присуствуваше и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство и претседател на македонскиот дел од Меѓувладината комисија за трговско-економска и научно – техничка соработка меѓу двете земји Трајан Димковски.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *