Гевгелија протестира против отворање погон за преработка на отпад

На повик од граѓанското здружение „Спас за нас“ денеска гевгеличани пред зградата на локалната самоуправа се собраа да протестираат против отворање погон за преработка на отпад и продолжување на геолошките истражувања за злато на планината Кожуф, за што повторно барање за концесија поднеле компаниите ПиП индустрис од Италија и Минерал резервоарс од Канада.

Општина Гевгелија на првите барања од истите компании еднаш веќе даде негативно мислење,поради што граѓаните со денешниот протестен собир сакаат да ги охрабрат општинските советници и на денешната седница да го сторат истото.

– Не смееме да дозволиме најчистиот и најубавиот град во Македонија да се претвори во депонија за увозен отпад. Очекуваме и ги охрабруваме нашите сограѓани советници да донесат едногласна одлука со големо НЕ како што тоа го направија во неколку наврати во изминатите две години,а на компаниите им порачуваме отпадот да си го преработуваат дома,рече Ангел Наков,претседател на граѓанското здружение „Спас за нас“.

Гевгеличани генерално им порачаа на сите загадувачи да не го губат времето со овие деструктивни проекти затоа што Гевгелија била и ќе остане еколошка оаза.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *