Стручно-научен Форум за говорот на омраза и концептот на злосторства од омраза

Правниот факултет при Универзитетот „Св. Климент Охридски“-Битола одржа меѓународен стручно-научен форум за говорот на омраза и концептот на злосторства од омраза.

Идејата за организирање на форумот е поврзана со желбата да се навлезе во суштината на две кривични дела, говор на омраза и злосторства од омраза кои во современите процеси заземаат се поинтензивно влијание, истакна деканот на Правниот факултет во Битола, проф. д-р Горан Илиќ.

-За жал овој проблем се интезивира преку социјалните медиуми како средство за предизикување на овие кривични дела. Пренесувањето на мислења и ставови на академската заедница и стручната фела ќе бидат публицирани со што ќе се даде стручен и научен придонес во научната мисла во државата и странство. Подршката што ја добивме од обвинителството, правосудството, МВР, но и невладини организации е одлична можност да се продлабочат знаењата во контекст на темата на форумот. Оваа актуелна тема допира многу институции, таа е современа и динамична и затоа мора континуирано да се следи и од различни аспекти, истакна Илиќ.

Во дебатниот дел на Форумот на тема „Говорот на омраза и концептот на злосторства од омраза“ со свои излагања настапија претставници од Правен факултет во Ниш-Србија, Хелсиншки комитет, Институтот БАСИМ-Битола, како и претставници на граѓанскиот сектор од Битола.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *