Работилница на ЕУ за финансирање проекти „ЕУ во Скопје!“

Делегацијата на Европската Унија во Скопје денеска организира работилница за финансиската поддршка којашто ја овозможува ЕУ.

На настанот ќе се обратат евроамбасадорот Самуел Жбогар, вицепремиерот за европски прашања и национален координатор за ИПА-инструментот Бујар Османи, раководителот на Секторот за соработка во делегацијата на ЕУ, Никола Бертолини, како и шефот на Секторот за евроинтеграции, политички прашања, печат и информации при делегацијата на ЕУ, Џулијан Васало.

Целта на настанот е да се информира јавноста за можностите за финансирање што ги овозможува ЕУ во земјата и да се дадат повеќе детали за идната соработка со општините и властите на локално и регионално ниво.

Работилницата е последната во серијата работилници што се одржаа во 25 општини и има за цел да ги запознае како пошироката јавност, така и општините во регионот на Скопје, со инструментите за финансирање на ЕУ.

Европската Унија е најголемиот донатор во земјава, со над 90 милиони евра на годишно ниво за поддршка на национални реформи во различни сектори. Освен Инструментот за претпристапна помош (ИПА), ЕУ има и други можности за поддршка на земјава на нејзиниот пат кон полноправно членство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *