Битолскиот театар гостува во НР Кина

НУ Народен театар Битола ја почна втората театарска турнеја во НР Кина на која до 18 ноември ќе гостува на неколку театарски сцени во Шангај и Пекинг.

За време на гостувањата во НР Кина, актерите на битолскиот театар ќе ја играат претставата „Детето сонува“ од Ханох Левин, во режија на Итаи Дорон.

Според програмскиот престој, до 12 ноември планирани се гостувања во културниот центар во Шангаj, првите настапи се закажани за 8 и 9 ноември, а од 12 до 18 ноември, битолчани ќе гостуваат во Пекинг.

Гостувањата на НУ Народен театар-Битола во НР Кина се совпаѓаат со свеченостите посветени на јубилејот 70 години од формирањето на Кина како современа држава, но и со денот на основањето на битолскиот театар, 14 ноември 1944 година.

Театарската турнеја на ансамблот од Битола е овозможена и поддржана од македонското Министерство за култура.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *