Заев – Палмер: Северна Македонија и САД го делат оптимизмот за успешно заокружување на евроатлантските процеси

Потврда дека Северна Македонија и САД успешно го одржуваат и зајакнуваат воспоставеното стратешко партнерство во интерес на граѓаните на двете земји, како и во остварувањето на заедничките цели за демократски просперитет на регионот и во заедничките акции во борбата против тероризмот и екстремното насилство, е истакната денеска на средбата на премиерот Зоран Заев со заменик-помошникот државен секретар на САД и специјален пратеник за Западен Балкан, Метју Палмер.

На средбата, на која присуствуваше и американската амбасадорка, Кејт Мери Брнз, Заев изрази благодарност за ратификацијата на Протоколот за пристапување на Северна Македонија во НАТО во американскиот Сенат.

Заев истакна дека земјата и натаму останува посветена на процесот за интеграција во ЕУ и дека во периодот што претстои ќе продолжат реформските процеси, одржување на атмосферата на релаксирани меѓуетнички односи, како и добрите односи со соседите.

На средбата заеднички беше констатирано дека е непоколеблива определбата на земјата за евроатлантските процеси и дека Северна Македонија и САД го делат оптимизмот дека ќе бидат успешно заокружени.

Палмер на средбата го реафирмираше јасниот став на САД дека тие остануваа сојузник на Северна Македонија на патот до полноправно членство во НАТО и ЕУ, како и на континуираните напори и политики на земјата да обезбеди одржливи услови за просперитетна иднина за граѓаните на Северна Македонија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *