Северна Македонија на 17-тото место во Дуинг бизнис 2020

Светска банка во најновиот извештај Дуинг бизнис за 2020 година со 80,7 поени ја рангира Северна Македонија на 17-тото место според условите за водење бизнис во конкуренција од 190 земји.

– Олеснето е склучувањето и спроведувањето на договорите и поедноставено е пресметувањето на давачките за спроведување, што го направи целиот процес поевтин, се наведува во извештајот. Се посочува и дека земјава ги промени одредбите за работна сила, правилата за технолошки вишок, повторно вработување и отпремнина.

Од европските земји, најдобро позиционирани на листата на Дуинг бзинис се Данска, Норвешка, Шведска и Литванија, додека земјите од регионот се меѓу 37-то и 90-то место.

Словенија е рангирана на 37-то место, Србија на 44-то, Црна Гора на 50-то, Хрватска 51-ва, Косово 57-ма, Албанија 82-ро и Босна и Херцеговина на 90-тото место.

Првите 10 места ги заземаат Нов Зеланд, Сингапур, Хонг Конг, Данска, Кореа, САД, Грузија, Велика Британија, Норвешка и Шведска.

„Doing Business 2020“ е 17-тото издание што ги испитува реформите на одредбите што го поттикнуваат или спречуваат развивањето на бизнис активностите. Истражувањето претставува збир на квантитативни индикатори за бизнис одредби и заштита на имотни права во 190 земји. Покрива одредби од 12 аспекти на еден бизнис: започнување бизнис, добивање дозволи за градба, приклучок на електрична енергија, регистрирање имот, добивање кредит, заштита на малцински инвеститори, плаќање даноци, трговија, спроведување  договори, справување со стечај, вработување и склучување договори со владата.

Податоците од ова истражување се однесуваат на период од 1 мај 2019. Преку овие индикатори се анализираат економските последици од одредбите и се анализира кои реформи во оваа област функционираат, каде и зошто.

Минатата година земјата била рангирана на 10-тото место.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *