Спасовки-Мустафа: С. Македонија произведува стабилност и мир во Западен Балкан

Заедничка оперативно тактичка показна вежба „Плен“ во полицискиот центар „Ѓорче Петров“ денеска изведоа единици од СВР Скопје, Одделот за специјални полициски операции, Одделот за воздухопловни единици и Регионалниот центар за гранични работи – Север, со цел да демонстрираат заеднички, координиран и синхронизиран настап кога треба да се преземат мерки за справувавње со предизвици поврзани со спречување бегство и апсење лица, извршители на тешки кривични дела.

И сето ова беше изведено преку симулација на грабеж на артефакти во Музејот на современа уметност во Скопје од страна на три вооружени лица, а министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, кој заедно со неговиот косовски колега Екрем Мустафа ја проследија вежбата, оцени дека само преку вакви симулации – вежби можеме реално да бидеме поподготвени за секој предизвик што стои пред македонската полиција.

По вежбата министрите Спасовски и Мустафа заеднички констатираа дека Северна Македонија е држава која произведува стабилност и мир во Западен Балкан.

– Она што денеска го покажаа потврдува дека се подготвени да ја сочуваат безбедноста, стабилноста и на граѓаните и на РС Македонија. Се покажува дека Македонија навистина е држава која креира или продуцира мир и стабилност и во регионот, заради тоа што справувањето со вакви силни предизвици е врвен приоритет. Ако немате безбедност и стабилност, тогаш нема на што да почива државата и нејзиниот напредок, изјави Спасовски.

Според министерот Мустафа, македонската полиција покажала дека е подготвена да се справи со кои било предизвици.

– Република Косово и РС Македонија се пријателски држави кои се залагаат за стабилност во регионот. Без сигурност во нашите држави, нема да има ниту странски инвестиции, ниту безбедност на двете земји, изјави министерот Мустафа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *