Стапува во сила Законот за амнестија

Од денеска стапува во сила Законот за амнестија, а од понеделник затворите ќе почнат со дистибуција на досиејата на осудените лица до судовите кои им ги изрекле затворските казни.

– Брзината на излегување на амнестираните зависи од судовите, велат за МИА од Управата за извршување на санкции.

Оттаму потврдија дека се подготвени за доставување на сите решенија што ги ослободуваат осудените лица од издржување на казна затвор.

– Организирани сме до сите судови на рака да им се пренесат решенијата за да не се губи време по пошта, велат од Управата и посочуваат дека станува збор за околу 800 амнестирни затвореници.

Динамиката, според Управата за извршување санкции, зависи од судовите кои ги изготвуваат решенијата.

– Како судовите ќе изготват решенија, така тие треба да се достават до затворите, да се потпишат и да се вратат назад. Значи, брзината на излегување зависи од судот. До понеделник се ќе биде доставено до судовите во целата Република, додаваат од Управата.

Законот за амнестија кој е донесен на 15 јануари, покрај амнестирањето на околу 800 затвореници, предвидува и намалување на казната за 30 отсто и на 3.097 осудени лица.

На овој начин, според Владата, која е предлагач на Законот, ќе се заштедат буџетски средства кои би се искористиле за подобрување на условите во казнено-поправните домови.

Со ова законско решение амнестија не е предвидена за лицата осудени за убиство, за кривични дела против изборите и гласањето, за силување, педофилија, посредување во вршење проституција, потоа за кривични дела против државата, за злосторничко здружување, како и за кривичните дела против човечноста и меѓународното право. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *