Крушево се подготвува за големиот Илинден и за бројни манифестации

Во Крушево во ек се последните подготовки за големиот празник Илинден и за манифестацијата Научно-културни средби „Десет дена Крушевска Република“. Интензивно се чисти на Мечкин Камен каде ќе биде и централното чествување на 2 Август.

Јавното комунално претпријатие „Комуна“  е ажурно: работеше на уредување на улиците во градот. Како што објаснува крушевскиот градоначалник Томе Христоски,  деновиве се очекува да се уредедат и ичистат магистралните и регионалните патишта кои водат до Крушево.

-Работевме на поголемите улици во градот и на „Гумење“ и привршуваме на Мечкин Камен. Наредниве денови очекуваме да се уредуваат магистралните и регионалните патишта за подобар пречек на гостите и посетителите кои доаѓаат во Крушево за големиот празник. Нѐ очекуваат многу настани и мора да бидеме подготвени за пречек на илјадници туристи во текот на цел август, изјави Христоски.

Во Крушево, во моментов се одржува меѓународното првенство во параглајдерство „Флајмастер опен“, на 26 и 27 јули е манифестацијата „Крушево будно“, од 26 до 28 јули ќе се одржуваат „Меѓународни денови на влашкиот народ“, а од први до 10 август се Научно-културните средби „Десет дена Крушевска Република“. Од 5 август почнува светското првенство во параглајдерство. Сиет манифестации се очекува да донесат голем број туристи и посетители.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *