Јовески: Обвинителите и судиите треба да бидат со интегритет

Државниот јавен обвинител Љубомир Јовески на денешната прес-конфернеција на новинарско прашање за неговиот став за ветинг во судството, одговори дека поддржува таква постапка и истакна дека правосудството и судиите треба да се подложат на некоја проверка.

– Да бидам сосема на чисто, поддржувам таков процес, во кој во рамките на обвинителството и судството ќе останат чесните, ќе останат тие што се борат за правдата, тие што имаат неселективна примена на законот, јавни обвинители и судии со свој интегритет, нагласи Јовески.

Рече дека сите забележале што се случило со последната одлука во делот на противправното градење, односно како Судот ја толкува таа одредба.

– Мислам дека на такви судии не им е местото во правосудството и веројатно Судскиот совет ќе треба по соодветна постапка да го испита тој дел. Јас после објавувањето на пресудата барав и судска пракса. Судската пракса во однос на овие кривични дела е сосема јасна, таму не се бараат ниту записници од инспектори, ниту дали некој пријавил, доволно е лицето да отпочне да гради без одобрение за градба, потенцираше главниот јавен обвинител.

Во врска со оставката на специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, Јовески наведе дека оставката е нејзин личен чин, посочувајќи дека нема што понатаму да коментира.

На новинарското прашање дали Обвинителството има сознание од каде му се „бомбите“ на објавувачот со псевдоним „Ел Чека“, Јовески одговори дека немаат информации.

– Во врска со тој случај, како што е познато, во Основниот суд-Кичево е доставен обвинителен предлог за објавувањето на „бомбите“, но Обвинителството се уште го истражува случајот во врска со понатамошно објавување материјали од преслушувани разговори, појасни обвинителот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *