АВМУ и Мисијата на ОБСЕ во Скопје ќе работат на подигање на свеста за медиумската писменост

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) и Мисијата на ОБСЕ во Скопје денеска потпишаа Меморандум за соработка врз основа на кој ќе бидат преземени заеднички активности за подигнување на нивото на медиумската писменост во земјава.

– Станува збор за реализирање на истражување на нивото на медиумската писменост кај возрасната популација во државава и на медиумска кампања, што ќе се спроведат со поддршка на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, соопшти АВМУ.

Тоа ќе биде второ истражување и треба да покаже дали и колку е сменета ситуацијата во споредба со истражувањето од 2016 година. Неговите наоди ќе послужат како основа за спроведување медиумска кампања за подигање на свеста за важноста на медиумската писменост како средство кое ќе им помогне на граѓаните да препознаат пристрасност, спинови, дезинформации и лажни медиумски содржини.

Активностите ќе се реализираат во рамки на проектот на Мисијата на ОБСЕ во Скопје „Поддршка на слободата на медиумите и безбедноста на новинарите“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *