Министерот Тевдовски на Годишните средби на ЕБОР во Сараево

Министерот за финансии Драган Тевдовски, во рамки на делегацијата предводена од претседателот на Владата Зоран Заев, ќе учествува на Годишните средби на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) што ќе се одржат од 7 до 9-ти мај во Сараево, Босна и Херцеговина.

Како што соопшти Министерството за финансии, Тевдовски ќе се обрати на панелот за инвестициски можности во регионот, каде ќе зборува за потенцијалите за инвестирање во нашата земја. Ќе има средби и со првиот потпретседател на ЕБОР Јирген Ригтеринг и Сузан Горансон, директорката на ЕБОР за проекти од општинска инфраструктура и животна средина.

Во рамки на средбите Тевдовски ќе има прилика да оствари средби и со повеќе министри за финансии од регионот, како и со инвеститори.

Годишните средби на Европската банка за обнова и развој се одлична можност да се сврти вниманието кон потенцијалите за инвестирање во земјава, како и да се зборува за тековни и идни проекти кои ги финансира Банката. Главна тема на годинешните средби ќе биде „Поврзување на економиите за посилен раст“.

Министерот Тевдовски денеска, заедно со премиерот Заев и вицепремиерот Кочо Анѓушев во Скопје ќе оствари средба со претседателот на ЕБОР Сума Чакрабарти, кој е во посета на земјава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *