Златни плакети за карикатуристот Дору Аксинте и за афористичарот Миле Ѓоргиоски

Карикатуристот Дору Аксинте од Романија и афористичарот Миле Ѓоргиоски од Северна Македонија се добитници на златните плакети на Дваесеттиот Меѓународен фестивал за афоризам и карикатура „Струмица 2019“.

Наградите се врачени синоќа, кога беше отворена и изложбата од годинашните карикатури и афоризми инспирирани од еротиката и карневалот.

На конкурсот пристигнале карикатури од сите континенти и 47 комплети со афоризми од балканските земји.

Жири комисијата сребрената плакета во категоријата карикатура, му ја додели на Бранко Зупанич од Словенија, а бронзената на Блаже Докуле од Северна Македонија.

Организациониот одбор на Струмичкиот карневал,пак, специјалната награда за најдобра карикатура му ја додели на Миро Георгиевски од Северна Македонија.

Во категоријата афоризам сребрената плакета ја доби Јово Николиќ од Република Српска, БиХ, а бронзената авторот Атанас Крлевски од Северна Македонија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *