Пратеникот Зендели во Подгорица на седница на Комисијата за социјален развој, образование, истражување и наука на ПС на ПСЈИЕ

Пратеникот Фадил Зендели, член на Делегацијата на Собранието на Северна Република Македонија во Парламентарното собрание на Процесот за соработка во Југоисточна Европа (ПС на ПСЈИЕ), денеска и утре во Подгорица, Црна Гора, ќе учествува на седницата на Комисијата за социјален развој, образование, истражување и наука на ПС на ПСЈИЕ.

Како што соопшти собраниската прес-служба, на седницата се очекува да се обратат Иван Брајовиќ, претседател на Парламентот; Дамир Шеховиќ, министер за образование и Сања Дамјановиќ, министер за наука на Црна Гора.

Членовите на Комисијата ќе дискутираат по Предлог-извештајот и Резолуцијата на тема „Науката и новите технологии во служба на модерното образование“. Во дневниот ред на седницата се вклучени прашања во врска со работната програма на Комисијата за наредниот периодот, како и подготовките за претстојната годишна сесија на Парламентарното собрание на ПСЈИЕ, што ќе се одржи во јуни 2019 година во Сараево, Босна и Херцеговина.

Парламентарното собрание на ПСЈИЕ, во кое членуваат парламентите на земјите на Југоисточна Европа: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Грција, Косово, Молдавија, Романија, Северна Македонија, Словенија, Србија, Турција, Хрватска и Црна Гора своите цели и задачи ги базира на принципите на регионална сопственост и европска интеграција. Парламентарното собрание игра значајна улога во промовирањето на парламентарното учество и олеснувањето на интерпарламентарниот дијалог и соработка во регионот, како и во поттикнувањето на процесот на интеграција во Европската Унија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *