ЗНМ: Осуда за нападите врз весникот „Заман-Македонија“

Здружението на новинарите на Македонија најостро ја осудува реакцијата на турската амбасада во Скопје, која весникот „Заман-Македонија“ што излегува во Македонија, го нарече терористички билтен на ФЕТО.

– За еден весник, кој 25 години излегува во Македонија да се каже дека е терористички билтен на било која организација, е скандалозен повик за линч на неистомислениците. Очекуваме дека и останатите државни институции ќе го осудат овој чин кој е во насока на задушување на слободната мисла, стои во реакцијата од ЗНМ.

Од ЗНМ ги охрабруваат колегите од „Заман-Македонија“ да продолжат со својата работа и им нудат натамошна поддршка во насока на информирање на Меѓународната федерација на новинари за, како што стои во реакцијата, притисоците со кои оваа редакција се соочува во своето работење во Македонија.

Реакцијата на турската амбасада во Скопје се случи откако јавно беше објавен податокот дека весникот „Заман-Македонија“ е добитник на финасиска помош од Владата во рамки на проектот за поддршка на печатените медиуми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *