Адеми побара примена на албанскиот јазик и преведувач во Судски совет

 Членот на Судскиот совет на РМ, Селим Адеми на почетокот на денешната седница побара од претседателот на СС, Зоран Караџовски да се почитува Законот за употреба на јазиците.

– Имајќи предвид дека е донесен Законот, барам поканите за седниците на Судскиот совет да бидат и на албански јазик, а воедно да се обезбеди и преведувач, рече Адеми.

Претседателот на СС, Караџовски рече дека сите знаат дека Законот е донесен, но дека и во него има рокови за негова имплементација.

-Јас имам намера да го почитувам Уставот на РМ и законите и нема да се чека последниот рок, рече тој.

Караџовски ирази надеж дека во најскоро време ќе се остварат правата согласно Законот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *