Катругалос: Правото на самоопределување не може да биде дел од договор

Државите признаваат држави, а не народи или нации, самоопределувањето не може да биде предмет во договорите, рече алтернативниот министер за надворешни работи на Грција, Јоргос Катругалос на денешната расправа на Комисијата за надворешни работи и одбрана, јави дописничката на МИА од Атина.

Катругалос објасни дека прашањата поврзани со државјанството се правни прашања, а прашањата за националниот идентитет и интеграцијата во една националност се прашања на свест и самоопределување.

-Правото на самоопределување е право согласно апсолутното задолжително право и не може да биде предмет на регулирање со договор. Според тоа, Грција не признава и не би можела да признае македонска нација или народ со овој договор, рече Катругалос.

По обраќањето на алтернативниот шеф на грчката дипломатија, дискусијата се прошири околу термините националност и државјанство.

Претседателот на Комисијата, пратеникот од СИРИЗА, Костас Дузинас, објасни дека терминот „Nationality“ ја одредува правната врска на граѓанинот со државата, а терминот „Citizenship“, политичката врска на граѓанинот со државата.

Јоргос Кумуцакос од Нова демократија коментираше дека во договорот, во делот за државјанството требало да биде само терминот „државјанство на Северна Македонија“.

-Ако е само државјанство, зошто е потребен терминот „Macedonians“? Бидејќи државјанството е врската со државата. Кога државата според договорот се вика Северна Македонија, зошто државјанство не остана исклучиво државјанство на Северна Македонија, туку се додаде и терминот „македонски“? Очигледно бидејќи другата страна во преговорите сакаше овој термин да ја покрива националноста, а грчката страна го прифати тоа, рече Кумуцакос.

Тој, неговото тврдење дека станува збор за идентитет го поткрепи со членот 7 (3), што го прочита пред присутните на комисијата дека споменувањето на термините македонско, македонска, македонско што се однесуваат на втората страна, а со кои се подразбира, државата, јазикот, населението и нивните карактеристики се различни од оние на првата страна.

– Ако овие елементи  не формираат идентитет, тогаш што формира?, праша Кумуцакос.

Во продолжение реагираше и поранешниот коалициски партнер во владата, лидерот на Независни Грци, Панос Каменос, велејќи дека, „Катругалос рече дека е нивно право да се самоопределуваат како македонски народ“.

-Со самото тоа што министерот призна од овде од грчкиот Парламент, пред седум минути, пропаѓа прашањето за договорот. Сакам или министерот да каже дали е така како што претходно кажа или да го повлече кажаното и дека го кажал по грешка, му порача Каменос на Ктругалос.

-Јасно кажав државите признаваат држави и имаме ерга омнес решение за името на соседната земја, не само за името Северна Македонија, туку соседната земја е обврзана да го смени во сите државни институции, организации, на сите државни објекти, името од Македонија во Северна Македонија, на овој начин завршува ова нерешено прашање и монополизирањето на името Македонија од соседната земја, рече Катругалос, одговарајќи му на Каменос.

Комисијата за надворешни работи и одбрана, веќе три и пол часа расправа за нацрт законот за ратификација на Договорот од Преспа.

Според најавите на претседателот на грчкиот Парламент, Никос Вуцис, Комисијата по завршувањето ќе изготви извештај, а потоа, во среда и четврток за нацрт законот според кој се ратификува и стапува во сила Договорот од Преспа, ќе расправа Парламентот на пленарна седница, по што ќе следи и гласањето.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *