Јовески : Неизвршениот увид од јавен обвинител на 27 април е најголем пропуст

Најголем пропуст за настанот од 27 април во Собранието е тоа што веднаш не е извршен увид од јавен обвинител, кога веројатноста да се обезбедат трагите и доказите беше поголема. За време на претходниот јавен обвинител не беше буквално ништо превземено, вели во интервјуто за МИА, државниот јавен обвинител Љубомир Јовески.

-Уште при поднесувањето на обвинението истакнав дека со тоа предметот не е затворен и дека преземаме дејстија за целосно разјаснување на кривично правниот настан и кривична одговорност на сторителите. Во овој момент Обвинителството располага со докази за проширување на истрагата за организатори на настанот од 27 април. Наскоро, Обвинителството ќе покрене истрага и за нив. Голем проблем и одолговлекување на постапката направи непрофесионалното постапување од Обвинителството веднаш по настанот.  Најголем пропуст е тоа што веднаш не е извршен увид од јавен обвинител, кога веројатноста да се обезбедат трагите и доказите беше поголема. За време на претходниот јавен обвинител не беше буквално ништо превземено, нагласува Јовески.

Во врска со непостапувањето на тројцата обвинители, Гешковска, Биковски и Цветановски, како што вели, за нивната непрофесионалност поведена е дисциплинска постапка.

-Комисијата одржа неколку седница, ги сослуша обвинителите и сведоците, меѓу нив и поранешниот јавен обвинител на Република Македонија. Очекувам наскоро да донесат одлука за дисциплинскиот предмет и нивната одговорност, истакнува Јовески во интервјуто за МИА кое ќе биде објавено денеска.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *