Палмер: Македонија 30. земја членка на НАТО до 2020

Американскиот заменик помошник државен секретар за Европа и Евроазија, Метју Палмер денеска во Сараево изјави дека Македонија би можела да се приклучи на НАТО до средината на 2020 година доколку го спроведе Преспанскиот договор и со тоа го реши повеќедеценискиот спор со Грција.

Според него, Македонија би можела да стане 30-та членка на НАТО „најрано за 18 месеци“.

-Тоа е потполно реална цел, рече тој.

Но, Палмер, изрази загриженост за руското, како што кажа, „силно влијание“ во регионот на Западен Балкан вклучувајќи ги и напорите за поткопување на напорите на Владата и институциите на Македонија  за интеграција во ЕУ и НАТО.

-Не е на Русија да одлучува што Македонија може или не може да направи во однос на начинот на незјината интеграција во европските и евроатлантските институции. Напорите да се поткопа изразената волја на граѓаните на Македонија се дестабилизирачки и му штетат на мирот и безбедноста во регионот, додаде Палмер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *