Одбележување на 75-годишнината од формирањето на Првата македонско-косовска ударна бригада

Општинската организација на Сојузот на борци од Народноослободителната и антифашистичка војна на Македонија 1941-1945 и на граѓаните продолжувачи во општините Охрид и Дебрца  и локалната самоуправа на општина Дебрца денеска ја одбележуваат 75-годишнината од формирањето на Првата македонско-косовска пролетерска ударна бригада.

Програмата за одбележување на јубилејот предвидува повеќе активности, меѓу кои во 10:30 часот положување цвеќе на споменикот во селото Сливово, со пригодни обраќања и историски час за борбениот пат на бригадата и нејзиното значење во конечнот ослободување на земјата од фашистичкиот окупатор. Потоа е предвидена посета на спомен-домот во Сливово.

Во 11:30 часот цвеќе ќе биде положено и на споменикот на паднатите борци во НОБ во селото Белчишта, како и пред паметникот на Трајче Дојчиноски.

Потоа следува посета на Ликовната изложба во ОУ „Дебрца“ во Белчишта, а свеченостите ќе бидат заокружени со свечена програма по повод Патрониот празник на училиштето.

Првата македонско-косовска бригада е формирана на 11 ноември 1943 година кај селото Сливово, во атарот на Општина Дебрца. Броела 700 борци од батаљоните „Мирче Ацев“, Крушевскиот батаљон, Првиот косовско-метохиски батаљон „Рамиз Садику“ и Вториот косовско-метохиски батаљон „Боро Вукмиривиќ“. Таа била многунационална воена единица, во чиј состав имало Македонци, Албанци, Срби, Црногорци, Словенци, Италијани.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *