Божикна честитка на бискупот скопски Киро Стојанов

Бискупот скопски и апостолски егзарх во Македонија, Киро Стојанов, упати честитка по повод празникот Божик што на 25 декември го слават граѓаните на Македонија со католичка вероисповед.

– Божик е ден кој нè води на почетоците на христијанството. Тоа е ден кога го празнуваме несфатливиот доказ на Божјата љубов кон човекот, изразена во Неговото појавување меѓу нас во отелотворувањето и раѓањето на второто Божествено лице Исус Христос. Во оваа време кога во многу човечки срца се вгнездиле темнина и неспособност да се живее живот достоен за човекот, ние навестуваме и сведочиме дека Бог спасува. Темнина се спушта над семејните вредности и темнина надвиснува во меѓучовечките односи, се шири цивилизација на смртта во која човекот е се помалку човек. Тој станува бројка и тоа експлицитно, заради користољубие, вели во честитката бискупот Стојанов.

Во време кога е допуштено уништување на невини и неродени животи, а во многу земји на старите и болните им се забрзува умирањето, во цивилизација во која човекот е сведен на предмет за уживање, посочи, и покрај сè го навестуваме евангелието на животот: добри луѓе, внимавајте и Бог стана човек.

– Тој е чувар, бранител и Оној кој има моќ да го заздрави нашето слабо и паднато човештво до негово повторно издигнување во достоинство. Со надеж дека во овие денови со повеќе смиреност во секого а особено во најмалиот брат и сестра ќе го препознаеме воплотениот Христос, секому му посакувам мир, среќен и радосен Божик во кој ќе го доживееме сознанието: Колку е убаво да се биде човек. Мир Божји – Христос се роди!, стои во божикната честитка на бискупот Стојанов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *