Македонија на второ место на листата за најдобри инвестициски дестинации на Сајт селекшн

Македонија е рангирана на второ место на листата на реномираниот глобален магазин Сајт Селекшн за најдобри инвестициски дестинации во светот.

– Според магазинот, Македонија е рангирана на високото второ  место во категоријата на најдобри 20 зони според проекти, капитални расходи и работни места по глава на жител, а врз основа на спроведена  методологија  за 2,722 корпоративни инвестициски проекти за крајни корисници во 280 зони ширум светот од декември 2010 до јануари 2018 година, индексирани според најновите бројки за населението, соопшти Дирекцијата на ТИРЗ.

Според Дирекцијата ваквото рангирање на Македонија е валоризација на досегашните напори и активности.

– Оваа валоризација  дополнително ќе влијае нови компании да ги разгледуваат можностите за инвестирање во Македонија и да ја ставаат на нивната инвестициска мапа се повисок, наведуваат од Дирекцијата.

Појаснуваат дека имајќи ја предвид тешкотијата во споредувањето на зоните во светските региони, оваа година селекцијата на сајтови се сврте кон нивната примарна публика и ги испитува глобалните корпоративни инвеститори и консултанти за веб-страници за да ги именува своите избори за Топ слободни трговски зони во светот, организирани по региони.

Магазинот се осврна на податоци обезбедени од страна на инвестициските консултантски соработници кои следат 2.722 инвестициски проекти во повеќе од 280 слободни зони надвор од  САД од декември 2010 до јануари 2018.

Користејќи ги овие податоци, креирани се два индекса. Едниот што ги рангира првите 20 зони според вкупните проекти, нивните капитални инвестиции и бројот на отворени  работни места и втората што ги рангира првите 20 зони по глава на жител користејќи податоци за населението на ниво на држава. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *