СЕММ остро реагира на барањето на ВМРО-ДПМНЕ МИА да ги открие своите извори

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) остро реагира на барањата на ВМРО-ДПМНЕ, државната агенција МИА да ги открие своите извори, наведува оваа медиумска организација во соопштение.

СЕММ потсетува дека едно од основните права, а понекогаш дури и обврска на новинарот е да го заштити својот извор. Упатуваме на Членот 4 од Кодексот на новинарите на Македонија каде што стои:

“Новинарот ќе го назначи изворот на информациите, но ако изворот бара да остане анонимен, новинарот ќе го заштити.”

Македонија е потписник на сите релевантни резолуции на Советот на Европа за заштита на извори во рамките на слободата на медиумите. Улогата на политичките партии во една демократија во ниеден случај не смее да значи нивно мешање во работата на новинарите, а ваквите барања подразбираат отворен притисок и обиди за јавно дискредитирање на медиумот, наведува СЕММ во своето соопштение реакција.

One thought on “СЕММ остро реагира на барањето на ВМРО-ДПМНЕ МИА да ги открие своите извори

  1. This article really resonated with me. The points made were compelling. Id love to hear more opinions. Click on my nickname for more!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *