Средба на Џафери со членовите на Работната група за односите на ЕУ со Западен Балкан

Претседателот на Собранието на Република Македонија Талат Џафери, заедно со потпретседателите Фросина Ташевска Ременски, Весел Мемеди и Горан Мисовски, координаторите на пратеничките групи Томислав Тунтев, Драган Данев, Агим Шаќири, Африм Гаши и Теута Биљали, како и Генералниот секретар на Собранието, Цветанка Иванова, остварија средба со членовите на Работната група одговорна за односите на Европската унија со земјите од Западен Балкан, Република Албанија, Босна и Херцеговина, Република Македонија и Косово.

Како што соопшти собраниската прес-служба, работната група ја сочинуваат експерти од секоја од земјите членки на ЕУ, кои се занимаваат со прашања од областа на општиот политички и економски развој, процесот на стабилизација и асоцијација и финансискиот инструмент за претпристапна помош (ИПА).

На средбата, членовите на Работната група се интересираа за актуелните случувања во Собранието по одржувањето на референдумот и беа информирани од претседателот на Собранието за текот на дебатата за Предлогот за пристапување кон измена на Уставот на Република Македонија, со насоки за изменување и дополнување на Уставот со цел спроведување на Договорот со Грција.

Учесниците разменија мислења и за динамиката на спроведувањето на реформските процеси во областа на правосудството, безбедносните и разузнавачките служби и борбата против корупцијата.

На средбата е поздравена посветеноста на институциите на ЕУ за перспективата за проширување со земјите од Западен Балкан, а членовите на Работната група изразија подготвеност за целосна поддршка и помош на нашиот пат кон полноправно членство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *