Објавување на добитниците на наградата за најдобар млад преведувач „Вавилон“

По повод Европскиот ден на јазиците 2018 година, денеска во Скопје ќе бидат објавени победниците на петтата Награда за најдобар млад преведувач „Вавилон“.

Настанот е организиран од Делегацијата на Европската унија и Здружението на преведувачи и толкувачи (ЗПРМ).

Целите на наградата за најдобар млад преведувач основана од Делегацијата на ЕУ во 2013 година се промоција на младите преведувачи, како и поттикнување на квалитет во преведување книжевни дела.

Наградите ќе ги врачат Фрејк Јанмат претставник на Делегацијата на ЕУ и Огнена Никуљски претседател на ЗПРМ, Калина Малевска од Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ и Љубица Арсовска.

На настанот ќе биде објавено и 6. издание на Наградата за најдобар млад преведувач „Вавилон“ и критериумите за Наградата за 2019 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *