Схинас: Договорот од Преспа значаен за развојот на регионот

Договорот од Преспа меѓу Атина и Скопје за името Македонија е значајно за целиот регион и претставува успех и на бугарското претседателство, изјави портпаролот на Европската комисија Маргаритис Схинас.

– Важен е фактот дека по толку години имаме спогодба. Сега зависи од луѓето и парламентите на двете земји за да го придвижат прашањето напред. Сметам за да се случи тоа важно е ние да не даваме погрешни сигнали. Мислам дека има широк консензус како на европско, така и на светско ниво дека тоа прашање е значајно за развојот на регионот, за кој Винстон Черчил има кажано дека произведува многу повеќе историја отколку што може да понесе, вели портпаролот на ЕК Маргаритис Схинас в о изјавата дадена за Бугарското национално радио .

One thought on “Схинас: Договорот од Преспа значаен за развојот на регионот

  1. Great job on this article! Its both informative and engaging. Im curious about your thoughts. Click on my nickname for more discussions!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *