„Здраво млади“ годинава со речиси 5.000 посетители

Годинашното издание на фестивалот на новата музика „Здраво млади 8“, е со двојно зголемена посетеност од претходните изданија.

– Осмото издание на фестивалот на нова музика „Здраво млади“ покажа дека Скопје има капацитет и желба и за многу повеќе. Дванаесетчасовната програма распослана на неколку сцени пред и во МКЦ, ведрата, насмеана и разиграна публика, меѓу која и голем број странски гости, дојдена во Скопје специјално за фестивалот, го потврдуваат сето тоа, наведуваат од МКЦ.

Посебно значајно за годинашното издание на фестивалот е тоа што тој влезе во фестивалската биографија на глобалниот феномен „Cigarettes After Sex“.

Фестивалската програма започна со најновото музичко-сценско освежување на домашната театарска сцена, рап-мјузиклот „Црнила ремикс“, во режија на Јордан Симонов, а продукција на МКЦ.

Музичката програма ги претстави и домашните Палиндром, српските Репетитор, вторите гости од САД, Wooden Shјips, а на сцените внатре во МКЦ беа претставени и: Eric Copeland, музичко-визуелниот тајфун Blanck Mass, берлинското чудо Camera, надежната раперка Flohio, како и домашната „одбрана“ Don Playa, Bon Praskiza, Oggie и Druggy Drags со програма што будно траеше до раните утрински часови.

Во галеријата на МКЦ беше поставена и изложбата на фотографии на германскиот автор Стефан Хекел – „Landscape Unusual“, а високата позитивна енергија на фестивалот цело време ја одржуваше нашиот најголем фан и „Здраво млади“ резидент, Ирецот DJ FITZ, соопштија од МКЦ.

„Здраво млади“ оваа година се потруди да ги донесе на концертно уживање и најмладите, креирајќи посебна јуниор програма со концерт на „Пет плус бенд“. Фестивалот оваа година оствари рекордна посетенот, со околу 5.000 посетители, а како никогаш претходно доминираа млади лица, наведуваат од МКЦ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *