Референдумот за името ќе чини 3,5 милиони евра

Трошоците за спроведување на референдумот за името, којшто согласно со денешната одлука на Собранието на Република Македонија ќе се одржи на 30 септември годинава, ќе изнесуваат 3,5 милиони евра.

Парите ќе бидат обезбедени од Буџетот на РМ, со прераспределба помеѓу буџетските корисници на централната власт и помеѓу фондовите, како што е дефинирано во Одлуката која ја изгласа попладнево законодавниот дом.

Одлуката за прераспределба на средствата беше донесена без расправа со 64 гласа „за“ и ниту еден „против“ и „воздржан“, а на неа и претходеа седници на Комисијата за финансирање и буџет и Законодавно-правната комисија.

Претходно Собранието, со 68 гласови „за“, без „против“ и „воздржан“ и во отсуство на опозицијата, донесе одлука на 30 септември 2018 да се одржи референдум за името кој ќе биде консултативен.

Референдумското прашање ќе гласи: „Дали сте за членство во ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот помеѓу Република Македонија и Република Грција?“.

По скратена постапка, без расправа, пратениците попладнево изгласаа и измени и дополнувања на Царинскиот законик, со што беше исцрпен дневниот ред на 57-мата седница.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *