Спасовски: Размената на информации клучна за борба против актуелните закани

Меѓународната соработка и размената на навремени и точни информации е клучна активност која придонесува кон зголемена ефикасност во борбата против актуелните безбедносни закани и предизвици, порача денеска министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски на Самитот во Лондон што се одржува во рамки на Берлинскиот процес.

-Свесни за ова, институциите надлежни за спроведување на законот во Република Македонија спроведуваат мерки и активности со кои ќе ја олеснат и поедностават оваа комуникација и размената на информации ќе биде искористена во насока на справување со организираниот криминал, тероризмот, но и сите облици на загрозување на сигурноста и безбедноста на државите од регионот, истакна Спасовски.

Тој нагласи дека за МВР од особена важност е враќањето на довербата и сигурноста кај своите партнерски служби и гаранцијата дека добиените информации ќе бидат соодветно наменети.

Како што соопшти МВР, министерот Спасовски се обратил на сесијата на која се дискутирало за споделување на информации и соработка помеѓу земјите.

 

Земјите учеснички ја потпишале Заедничката декларација за начелата на размена на информациите од областа на спроведувањето на законот со која се утврдуваат начелата, содржината и целите за размена на специфичните информации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *