Средба на претставниците на ФДМ со претседателот на ДУИ, Али Ахмети

Претставниците на Форумот за демократска Македонија (#ФДМ) Благојче Петрески, Маја Панова и Филип Цветановски, во Скопје се сретнаа со претседателот на Демократската унија за интеграција, Али Ахмети.
“Навистина ме изненадивте, за прв пат гледам претставници од дијаспората кои сакаат заеднички да функционираат. Разделени нема далеку да стигнеме,” рече Ахмети на првата средба со претставниците на Форумот, граѓанска и мултиетничка организација на иселениците од Македонија.
Ахмети додаде дека “оние аналитичари кои мислат дека не ме интересира проблемот со името, се лажат. И јас имам исто како и секој од вас една татковина, а тоа е Македонија. Сакам да имаме силна држава, да бидеме во НАТО и ЕУ.”
На средбата се разговараше и за можните активности во иднина, при што претседателот на ДУИ, Али Ахмети, вети поддршка за визиите на ФДМ. Како поранешен припадник на дијаспората Ахмети рече дека целосно ја поддржува програмата на ФДМ и ги поздрави напорите на Форумот за поинаква, инклузивна, ненационалистичка дијаспора.
По средбата со претседателот на ДУИ, претставниците на Форумот за демократска Македонија се сретнаа и со најстариот пратеник во Македонското собрание од редовите на Демократската унија за интеграција, Бранко Манојловски и пратеникот на владејачката партија СДСМ, Чедомир Саздовски, кои исто така ги поздравија активностите на ФДМ. Залагањата на пратеникот Манојловски за правата на ЛГБТ беа поздравени од ФДМ. Обајцата беа согласни дека ФДМ може да придонесе за поинакви размислувања и идеи, а иселениците ќе можат директно да учествуваат со своите искуства во подобрување на многу сфери во општеството, како подобрување на соживотот во Македонија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *