Македонска православна црква – ОА

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Македонска Православна Црква – Охридска Архиепископија

Денес, со Светиот Архиерејски Синод на Македонската Православна Црква претседава Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан.

Епархии во територијата на Република Македонија

официјални страници

Епархии надвор од територијата на Република Македонија

  • Американско-канадска епархија, возглавена од Митрополитот Методиј
  • Австралиско-новозеландска епархија, администрирана од митрополитот Преспанско-пелагониски Петар
  • Европска епархија, возглавена од Митрополитот Пимен

Мапа на осумте епархии во Република Македонија (2013 – )

Помесни Православни Цркви

Манастири

Образовни институции

Со 12-те епархии на МПЦ управуваат единаесет Епископи на кои моментално им помагаат околу 600 активни свештеници во околу 500 парохии со повеќе од 2000 цркви и манастири. Надвор од границите на Р. Македонија МПЦ пастирски дејствува во 6 епархии во дијаспората. Во околу дваесетина живи манастири под јурисдикција на МПЦ над 100 монаси и монахињи во молитва и монашки подвиг го чуваат живото светоотечко Предание.

Продолжувајќи ја просветителската мисија на Охридската Свети Климентова школа, согласно современите текови на теолошките науки, во апостолски дух, средното богословско училиште „Св. Климент Охридски“ и богословскиот факултет „Св. Климент Охридски“ во рамките на Македонската Православна Црква, секоја година обучуваат млади теолози, учители по веронаука и свештеници.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]