Трет планинарски марш Голак 2017

Викендов планината Голак ќе биде домаќин на стотина планинари од Македонија и Бугарија организирани на дводневниот планинарски марш „Голак 2017“.

Годинашниов марш е посветен на првиот учител по спортско образование во Делчево Никола Боински.

Како што истакна на денешната прес-конференција Љупчо Чучуковски, претседател на ПСД „Голак“ од Делчево и организатор на настанот, досега за учество се пријавиле четири планинарски друштва од Бугарија и пет од Македонија.

– Досега се пријавија планинари од соседна Бугарија и тоа од градовите Карлово, Самоков, Пештера и Софија, како и од Македонија од Скопје, Велес, Штип и Берово, но очекувам до сабота да го потврдат своето учество  уште неколку планинарски друштва, рече Чучуковски.

Додаде дека рутата ќе ги води планинарите по сите раритетни места низ планината Голак.

– Тргнуваме на 12 август, в сабота и тоа појдовна точка ќе ни биде новиот црковен храм во Делчево на 595 метри надморска висина, по што ќе продолжиме до манастирот Св. Богородица Балаклија и сѐ до Голак до врвот Чавка на 1.536 метри надморкса висина, каде ќе го посетиме манастирот „Св. Пантелејмон“. Логорот ќе биде поставен покрај спортските терени на 1.400 метри надморска висина, каде е организирана и забава и дружење со планинарите, истакна Чучуковски.

Чучуковски истакна дека маршот кој полека станува традиционален и е единствен во Пијанец, има единствена цел, а тоа е промоција на планината Голак како атрактивна дестинација за љубителите на планината и омасовување на планинарењето како рекреативен спорт во Делчево.