Промоција на документарниот филм „Од Монастири до Битола

Во рамки на битолското културно лето „БитФест“, вечер во Битола премиерно ќе биде емитувана проекцијата на документарниот филм за православните храмови во Битола „Од Монастири до Битола“.

Православните храмови во Битола е документарен филм посветен на почетоците на христијанството во Битола, изградбата на првите цркви и манастири, а поради нивната масовност во изградбата на различни локации, градот бил именуван како Монастири, Манастири и слично се забележува во историски записи на различни патеписци и хроничари.

Во документарниот филм има директни искази од црковни лица за богатиот духовен живот на градот и на верските храмови во кои тие ја реализираат Богослужбата. Исто така понуден е целосен визуелен приказ на сите активни цркви во кои се врши Богослужба со нивните специфики, историјати и раритетни икони, иконостаси, информираат од „БитФест“ во пресрет на вечерашната промоција на документарецот „Од Монастири до Битола“.