Примопредавање на градоначалничката функција беше реализирано денеска во Росоман, меѓу новиот градоначалник Бранко Јанев и стариот, Стојанче Лазов. Лазов се заблагодари на сите соработници во досегашниот период. Изрази задоволство од досега постигнатото во општината во изминатите два мандата и посочи дека го остава буџетот во солидна финансиска кондиција со околу 2,5 милиони денари. – Во исто време оставам неколку проекти кои се аплицирани, како што се уредување на централното подрачје, вински музеј и асфалтирање на патот меѓу селата Трстеник и Манастирец. И општината преку комуналното претпријатие активно учествува во аплицирање за набавка на нов камион за собирање на смет каде 90 проценти од парите ги даваа европската фондација, десет отсто треба да ги обезбеди општина Росоман односно комуналното претпријатие, нагласи тој, честитајќи му на Јанев за изборот. Новиот градоначалник изрази надеж дека заедно со новоизбраниот Совет успешно ќе ги решаваат проблемите на росоманчани. – Најпрвин ќе треба да ја согледаме вистинската ситуација околу виталноста на буџетот и останатите работи. Предизвикот е навистина голем, проблемите се надвиснати. времето уште еднаш ќе покаже дали ние подобро ќе се справиме со решавањето на проблемите од претходната власт. Во програмата која ја предвидовме во однос на решавањето на инфраструктурните проблеми издвоивме неколку приоритетни проекти, нагласи Јанев. Притоа го спомена проектот за решавање на проблемите со одводот на фекалната вода. – Тука е и проектот кој ќе се реализира во соработка со Владата, за решавање на проблемот во делот од стопанските сегменти, откупот, продажбата и пласманот на праската, додаде Јанев. Во Росоман денеска од страна на Општинската изборна комисија, им беа врачени уверенијата за избор на новиот градоначалник и новоизбраните советници во општинскиот Совет.

People hold their ballots and wait for voting at the polling station in Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia on 15 October 2017.Citizens of the Former Yugoslav Republic of Macedonia vote for the local election.

??? ?????????? ?? ??????? ????? ?? ???????? ? ????? ??????? ?? ??????????? ?? ????????? ?? ??????????? ????? 2901 ?? ??????? ????, ?? ??????? ???? ?? ????????? ?????? ??? ?? ?????? ?? 29 ????????.

?????? ?? ??? ????? ?????? ????????? ?????? ???? ????????? ??? ????? ?????? ?? ??????????? ?? ????????? ?? ??????????? ????? 2901 ?? ???????????? ???? ???? ???????? ???? ?? ?????? ??? ????????? ????????. ?????? ???? ????????? ?? ?? ????? ?? ??????, 12 ???????.

????????? ?? ???? ???? ????? ????? ?? ??? ? ???????? ??????? ?? ???? ?? ??????? ???? ???? 209 ?????, ? ?? ??????????? ????? 2901 ????????? ? 66 ?????. ?? ??? ????????? ????? ?????? ?? ???????? 719 ????????.

????????? ??? ????????? ?? ???? ?????????? 15 ?????, ??? ??????????? ?????? ?? ???????? ?? ??????? ???? ?? ????????? ?????? ??????? ?? 29 ????????.

???????? ????? ?????? ???????? ?? ????????? ??????? ???????? ?? ????? ??????? „???????? ?? ?????????“ – ?????? 11, ?????? ??????? ????, ? ???? ????? ??????? ????????? ??????? ?? ??????????.

????????? ??????? ???????? ?? ????????????? ??????? ????? ?? ?? ???????? ? ?????????? ?? ??????????? ?? ????????? ?? ????????? ?? ????????? ?? ??????? ??????? ????, ?????? ?? 29 ???????? 2017 ?????? ?? ?????????? ?? ??????? ? ???????? ?? ????????? ??? ?? ????????? ????? ?? ??????? ?? ????????? ????? ?? ????????????? ?? ????? ?? ????????? ?? ??????????? ???????.