Маслото се прави од дрвото арган во Мароко. Центарот, или семката на аргановото овошје се крши и нејзината внатрешност се притиска за да се извлече маслото. Оваа работа е напорна и потребно е многу време.

1. Акни и други проблеми со кожата

Аргановото масло ги намалува воспаленијата на кожата, како што се акните и егземата. Неговата употреба ги обновува и оксидира клетките на кожата.

2. Го подобрува здравјето на црниот дроб

Истражувања покажале дека консумирањето арганово масло го штити црниот дроб од болести. За време на тестовите кои предизвикувале нарушувања кај црниот дроб, аргановото масло го регулирало производството на инсулин.

3. Го спречува ракот

Полно со антиоксиданси, аргановото масло помага во намалувањето на туморите и другите канцерогени израстоци. Исто така штити и од рак на кожата.

4. Лекува рани и изгореници

Аргановото масло го забрзува процесот на заздравување и ја спречува појавата на инфекции. Едно неодамнешно истражување спроведено на жртви со изгореници од втор степен, покажало дека пациентите кои биле третирани со арганово масло, закрепнале многу побрзо.

5. Ја подмладува кожата

Изложувањето на УВ зраци може да го забрза оштетувањето на кожата. Користењето арганово масло ја поттикнува обновата на клетките на кожата и го спречува појавувањето на дамки и лузни. Аргановото масло ја прави кожата поеластична и помазна.

6. Го подобрува кардиоваскуларното здравјето

Масните киселини во аргановото масло помагаат при намалување на лошиот холестерол, со ова спречувајќи ги срцевите удари и болести.