Поетесата Наида Мујкиќ на книжевна програма од ЈИЕ „Апсолутно модерен“

Поетесата Наида Мујкиќ од Босна и Херцеговина овој месец престојува во Скопје во рамки на книжевната резиденцијална програма за автори и преведувачи од Југоисточна Европа „Апсолутно модерен“.

Мујкиќ во својата поезија се занимава со различни аспекти на босанско-херцеговската култура, како процесите на културата на сеќавање, војната, положбата на хомосексуалците, влијанието на исламот и традициите на модерното босанско-херцеговско друштво итн. Односите кои ги воспоставува во своите текстови честопати ги одразуваат реалните односи во општеството, кои е важно да бидат препознаени и опишани.

Освен што пишува поезија, таа моментално работи на збирката кратки поетски раскази „Мали приказни“.

Книжевната резиденцијална програма за автори и преведувачи од Југоисточна Европа „Апсолутно модерен“ е во организација на издавачката куќа Готен, а се реализира под покровителство на Европската мрежа за превод и книги Традуки