Разговарајте со другите посетители на нашиот сајт

ENGLISH
ИНФО
ЗА НАС
АРХИВА
ПРЕТПЛАТА
ВТОР МАНДАТ ЗА БУШ
БИЗНИС СОРАБОТКА
КОНТАКТ СО КЛУБОВИТЕ
ЦРКОВНИ ОПШТИНИ
ПИСМА ОД ЧИТАТЕЛИТЕ
 


ЏОРЏ БУШ ПРИЈАТЕЛ НА МАКЕДОНИЈА

 

                         

 

  МИТКО ЌОСЕВ, БИЗНИСМЕН
 

МОЌНИОТ ВКУС НА ТРАДИЦИЈАТА КАКО

LIFE MOTIVE


 
 

МАКЕДОНСКА САГА

  Ако во 1944 година ги нарекуваа балисти, во 1997 беа црнокошулци, во 2001 ги знаевме како ОНА, односно АНА, какво ли име во 2004 ќе имаат овие новиве вооружени од Кондово?

ПОЛИТИКА
ОРОВОДЕЦ НА "ПОСЛУШНИ" ИГРАЧИ

Од вкупно 657 присутни делегати на вонредниот Конгрес на СДСМ, во вториот круг од изборот, за Бучковски гласаа 391, а за Радмила Шекеринска се изјаснија 265.
Тој најави дека ќе разговара со Радмила Шекеринска, Илинка Митрева и со Тито Петковски, како и со другите за да утврдат како натаму заеднички ќе настапуваат.
"Министрите во новиот владин состав ќе одговараат само пред премиерот, а не и пред своите политички лидери", изјави мандатарот д-р Владо Бучковски, кој потенцира дека нема да дозволи членовите на новата Влада да не ги извршуваат неговите наредби.


ПОЛИТИКА
ВАШИНГТОН ЈА ПРИЗНАВА "ДРЕВНА МАКЕДОНИЈА"!?

"Вашингтон смета дека балканската земја има право да се нарекува Македонија", изјавил портпаролот на Стејт департментот, Ричард Баучер.
л Американски конгресмени со грчко потекло во Претставничкиот дом на Конгресот на САД поднесоа Предлог-резолуција со кој од владите на Македонија и на Грција се бара да ги продолжат преговорите за името под покровителство на ОН.
"Прашањето за името на Македонија треба да се реши во рамки на постоечката клима на дијалог и добрососедски односи", нагласил претседателот на парламентарна делегација на Европската унија за Македонија и европратеник на Неа Демократија, Јоргос Папастамкос. 

ПОЛИТИКА
АКО ЈА ЗАБОРАВИМЕ 2001, ЈА ЗАСЛУЖУВАМЕ 2004

Ако во воената криза актуелни беа Танушевци, Тетово, Арачиново, Кумановско-липковскиот крај, сега во фокусот на вниманието е селото Кондово и луѓето во црни униформи кои слободно шетаат во тој регион.

ИНТЕРВЈУ, ВИОЛЕТА ДИМОСКА
НЕМА МЕСТО ЗА ДИСКРИМИНАЦИЈА

Нели се бориме за граѓанско општество, за демократија, за остварување на човековите права. Кои човекови права се остваруваат за лицата со интелектуална попреченост!

ИЗЛОЖБА
ВО СВЕТОТ НА МАКЕДОНИЗМОТ

"Постои само едно место, постои само еден човек, само една литература која може да ве доведе назад барем 2000 години. За него и за многумина други тоа е личноста, името и делото на Александар Македонски", вели Вангел Божиновски.

СВЕТА ГОРА - "ХИЛАНДАР"
ВЕЧЕН ПОДАРОК ЗА ВЕКОВНО ГОСПОДОВО ПОЧИТУВАЊЕ

"Хиландар" е четвртиот по ред во хиерархијата на светогорските манастири. Тој претставува едно од најзначајните духовни и културни средишта за целиот православен свет.
Околу 1199 година било завршено основањето на манастирот, односно од Цариград биле донесени Хиландарските законици, како едни од најважните манастирски исправи.
По паѓањето на Цариград (1204), Света Гора била изложена на ограбувања од страна на Латините, кои темелно ја пустошеле. Во тоа време "Хиландар" ја споделил истата судбина со другите манастири, но тој и натаму добивал помош и поддршка од владетелите и великодостојниците.

 
 
МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 2004
Hit Counter