Разговарајте со другите посетители на нашиот сајт

ENGLISH
ИНФО
ЗА НАС
АРХИВА
ПРЕТПЛАТА
САД - ИЗБОРИ
БИЗНИС СОРАБОТКА
КОНТАКТ СО КЛУБОВИТЕ
ЦРКОВНИ ОПШТИНИ
ПИСМА ОД ЧИТАТЕЛИТЕ
 


ЏОРЏ БУШ ПРИЈАТЕЛ НА МАКЕДОНИЈА

 

                         

 

 

  СОТИР МИТРЕВ, ХУМАНИСТ
  НОСТАЛГИЈАТА МЕ ВРАЌА ВО ТАТКОВИНАТА

  ЕКОНОМИЈА
  СВЕТСКА БАНКА НЕ “ЧЕШЛА“

ПОЛИТИКА

МАКЕДОНИЈА ВЕЌЕ НЕ Е `СЕКСИ` КРИЗЕН РЕГИОН


  ЉУБОМИР Д. ФРЧКОСКИ
ШТО ПО УСПЕШЕН РЕФЕРЕНДУМ?

ПРАШАЛНИКОТ И ЕУ
3.000 ОДГОВОРИ ЗА 2013 ГОДИНА

“СВ. ПРЕОБРАЖЕНИЕ“, ЗРЗЕ
ВОСКРЕСНАТО  ДУХОВНОТО  ОГНИШТЕ

Според Извештајот презентиран на http://rru.worldbank.org/Doing Businesss/ExploreEconomies, преку анализата на посебните македонски правни мерки и политика, со кои се поттикнуваат или се забавуваат инвестициите, продуктивноста и економскиот растеж, може слободно да се констатира дека бизнис климата во Р Македонија воопшто не презентира розова слика за државава.

Низ рацете на невладините организации во државава минале приближно 13 милиони евра. 'Цифра' од која боли глава, бидејќи ефектот од нивното менаџирање во македонското општество е минимален или воопшто не се чувствува. Затоа се наметнуваат низа сериозни прашања, на што се потрошени парите, кој ги зел финансиите, колку од нив одат за плати на лицата кои се од граѓанскиот сектор, кој ги носи или ги донира, односно под кои услови тие се влезени во Република Македонија?

"Дали МКГ со Извештајот го трасираше патот на Џозеф Диогарди, да се забрза прогласувањето на независноста на Космет? Зошто во овој материјал се говори само за Косово, а не и за Метохија?", се обидува да и појасни на јавноста
нашиот соговорник проф. Иван Бабановски.

 

Националното координативно тело за еднакви права на лицата со хендикеп, формирано од Владата на РМ и од Институтот за дефектологија при Филозофскиот факултет, заинтересирани за образованието на децата со развојни проблеми и посебни образовни потреби, како дел од оваа Програма, активно се вклучија во јавната расправа, при што изнесоа бројни забелешки.


Во ателјето е изложен поголемиот дел од експонатите, кои во последните десеттина години се пронајдени на манастирскиот имот.
Музејската поставка ја сочинуваат различни црковно-литургиски предмети и икони, поскомидија од XVII век, везени апликации за свештенички одежди, копаничарски минијатури, делови од накит и мала колекција на стари монети од различни временски периоди.

 


Во историјата посветена на мечувањето е забележано: грациозност, архаичност, интелект, уметност... Овие префинети карактеристики му даваат уникатен и неповторлив сјај на еден од најстарите спортови. Неговите зачетоци датираат од бронзената ера, период во кој се изработени првите форми на оружја (копја, мечеви и ножеви). Меѓутоа, натпреварувачкиот статус го бележи и во древниот Египет, а на европското тло доминира во римската епоха.

 
 
МАКЕДОНСКО СОНЦЕ 2004
Hit Counter